Translate

poniedziałek, 19 września 2011

Ciecierzyca z warzywami



Ciecierzyca nazywana także grochem włoskim bardzo popularna jest w krajach basenu morza śródziemnego. Powszechnie znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność). Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi" (więcej tutaj). W Polsce choć ceniona była w kuchni staropolskiej obecnie ciecierzyca jest mało znana, rzadko wykorzystywana w kuchni i raczej trudno dostępna na rynku, a szkoda! Warto ją wykorzystywać ze względu na walory kulinarne i zdrowotne, ceniona powinna być zwłaszcza przez wegetarian - zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. 

Proponuję smaczny przepis na ciecierzycę z warzywami. 
Jeśli stosujesz suszoną ciecierzycę pamiętaj, aby namoczyć ją dzień przed gotowaniem. Następnego dnia ugotuj ją przed dodaniem do potrawy (około 45 min. w wysokiej temperaturze pod przykryciem)!


Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):


  • 1 puszka ciecierzycy opłukanej i odsączonej 
  • 2 bakłażany
  • gruboziarnista sól kuchenna
  • 1/3 szkl. oliwy
  • 1 por drobno posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 cukinie pokrojone na plasterki
  • 2-3 miniaturowe kabaczki pokrojone na plastry
  • 1/2 szkl. pistacji uprażonych i posiekanych
  • 1 szkl. wody
  • 1/3 szkl. posiekanych liści pietruszki
  • 1/4 szkl. świeżej mięty posiekanej
  • 1/4 szkl. posiekanych liści kolendry
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • 500g posiekanych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

Przekrój bakłażany na plasterki o grubości pół centymetra, umieść na sitku posyp solą i odstaw na około 30 min. Opłucz plastry zimną wodą i odsącz na papierze kuchennym. Usmaż na oliwie jak frytki aż się lekko zarumienią i odsącz tłuszcz na papierze. Rozgrzej w rondlu pozostałą oliwę, dodaj por, czosnek i przyprawy, smaż mieszając aż por zmięknie. Dodaj zgniecione pomidory, ciecierzycę i pozostałe warzywa, pistacje i zioła. Wlej bulion i duś całość na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj szpinak i podgrzewaj pod przykryciem około 5 min. aż ten zwiotczeje. Udekoruj potrawę przepołowionymi plastrami bakłażana. 


Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...