Translate

poniedziałek, 19 września 2011

Szafranowy ryż z prażonymi bakaliami


Ryż szafranowy wzdłuż i wszerz występuje pod rozmaitymi postaciami: wytrawnie, na słodko, z mlekiem, bakaliami lub jako dodatek do mięsnych czy warzywnych potraw. Znany zarówno w kuchni arabskiej jak i indyjskiej czy pakistańskiej. Ja natomiast przedstawię propozycję arabską niesłodką ale ze słodkimi elementami. 

Absolutnie bezwzględnym jest zastosowanie ryżu odmiany basmati (nie chodzi tu jedynie o kształt ziaren ryżu czy zdolność do nie sklejania się ale przede wszystkim o zniewalający lekko orzechowy aromat tej odmiany, który warunkuje unikalny smak potrawy). 



Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-4 os.):


  • 1,5 szkl. ryżu basmati
  • 3 szkl. wody
  • 1/8 kostki masła (lepiej nawet ghee - klarowanego)
  • 1/2 łyżeczki soli (do smaku i wedle uznania)
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • czubek łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta kminu rzymskiego
  • kilka nitek szafranu
  • szczypta sproszkowanego szafranu
  • 1 zmielony goździk
  • garść przepołowionych migdałów
  • garść orzechów nerkowca/orzechów arachidowych (lub pół na pół)
  • garść rodzynek dobrej jakości (dużych i mięsistych)

Sposób przygotowania: 


Na lekko rozgrzaną patelnię (najlepiej taką, do której jedzenie nie przywiera) wyłóż pół wskazanej ilości masła. W tym samym czasie na drugiej patelni lub w rondelku rozgrzej drugą część masła i na najmniejszym ogniu upraż migdały i orzeczy aż te się lekko zarumienią (pamiętaj, aby cały czas mieć je na uwadzę, aby się nie przypaliły gdyż wtedy będą gorzkie). Gdy masło na pierwszej patelni się rozpuści dodaj cały ryż i upraż go przez około 1 min. mieszając. Dodaj wodę, przyprawy i sól. Całość zamieszaj i nastaw temperaturę gotowania na najmocniejszą do pierwszego zagotowania i następnie zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 min. nie mieszając. W tym samym czasie, gdy migdały i orzechy się lekko zarumienią wyłącz palnik i dodaj rodzynki, przykryj przykrywką. Ugotowany ryż przełóż do płatkiego zimnego naczynia (robi się to w celu zatrzymania procesu gotowania, aby ryż pozostał sypki) i odstaw na chwilę. Całość posyp z wierzchu uprażonymi bakaliami.



Smacznego! Saha ftourkoum! 




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...