Translate

czwartek, 1 września 2011

Lahm lahlou czyli słodkie mięso


Lahm lahlou tradycyjnie przygotowywane jest na przyjęcia weselne oraz w Ramadanie, ma z pewnością niezliczoną rzeszę zwolenników ale zarazem zagorzałych przeciwników, bo przecież jak mięso może być słodkie ?! 

Tradycyjnie przygotowywane z baraniny, smakuje równie dobrze na bazie kurczaka. Przepis, jaki zaproponuję można stosować zamiennie i tylko dostępność składników i indywidualne upodobania wezmą górę. Zaznaczę, że przygotowanie baraniny wymaga więcej zachodu i wydłużonego procesu termicznej obróbki. Najlepszą radą, jaką mogę dać: kup sobie szybkowar!




 Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4-6 os.):

  • 1 kg mięsa (baraniny bądź kurczaka)
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 średnie cebule pokrojone w plastry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szkl. bulionu
  • 1/2 szkl. daktyli podzielonych na pół
  • 1 szkl. suszonych śliwek
  • 1 szkl. suszonych moreli
  • 1/2 szkl. rodzynek dobrej jakości
  • 1/4 szkl. miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 1/2 szkl. migdałów bez skórki uprażonych

Sposób przygotowania: 

Mięso przesmaż w wysokiej temperaturze na patelni teflonowej z każdej strony (istotne, aby mięso zesmażyć z zewnątrz nie doprowadzając do ugotowania). Przełóż mięso do szybkowara, a na tej samej patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę, czosnek, przyprawy. Smaż do uzyskania intensywnego aromatu. Mięso w szybkowarze zalej bulionem, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami oraz suszone owoce, gotuj w zamknięciu około 35-40 min. (w przypadku baraniny) i około 20 min. (w przypadku kurczaka). Po upłynięciu czasu zdejmij szybkowar z gazu (lub przesuń na nieużywany palnik kuchenki elektrycznej), odczekaj aż ujdzie para i ciśnienie następnie otwórz. Gotuj kolejne około 20-30 min. bez przykrycia na wolnym ogniu do chwili kiedy sos lekko zgęstnieje, a mięso wyczuwalnie będzie miękkie. Dodaj miód i migdały. 


Smacznego! Saha ftourkoum! 


  
 

2 komentarze:

  1. cudny blog, świetne przepisy, zostaję u ciebie i obserwuje! pozdrawiam,szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem bardzo wdzięczna Szana za tak miły komentarz, będę się starać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...