Translate

poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Baqalawa, baklava


Baqalawa powszechnie znana jest zarówno w kuchni tureckiej, ormiańskiej, bułgarskiej, bałkańskiej jak i arabskiej. Istnieje wiele jej modyfikacji dlatego ja zaproponuję najbardziej tradycyjny przepis i chyba najsmaczniejszy.

Zanim rozpoczniesz przygotowania do stworzenia niepowtarzalnej baqalawy pamiętaj, że jest to bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu dlatego delektuj się tą chwilą i pomyśl o przysmaku, jaki już za chwilę będziesz jeść.




Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na blachę o wymiarach 40x25 cm):

  • opakowanie ciasta filo (ja stosuje firmy 7days, które idealnie pasują do wskazanej blachy)
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5-1 kg orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • łyżka wody z kwiatu róży lub kwiatu pomarańczy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 400g miodu wielokwiatowego lub akacjowego
  • 2 łyżki soku z cytryny



Sposób przygotowania: 


W rondlu na najmniejszym ogniu rozpuść masło. Przygotuj ciasto filo do wykładania na blachę (pamiętaj jednak, że ono wysycha dlatego zawsze po wzięciu arkusza przykrywaj resztę ściereczką). Posmaruj blachę roztopionym masłem, nie przesadzaj jednak z jego nadmiarem. Na przygotowane podłoże wyłóż połowę arkusza ciasta filo (drugą jego połowę wyłóż poza blachę) i posmaruj je masłem. Nałóż zwisającą poza blachą połowę arkusza ciasta na posmarowaną część (na zasadzie składania w połowie kartki papieru). Czynność tę powtórz jeszcze trzy razy uzyskując tym samym 8 warstw ciasta. Ostatnią warstwę również posmaruj z góry masłem. Orzechy włoskie razem z łyżką wody z kwiatu róży lub pomarańczy oraz połową szklanki cukru rozdrobnij robotem kuchennym na malutkie kawałki (pamiętaj jednak, aby nie uzyskać pyłu). Gotową masę orzechową wyłóż równomiernie na 8 warstw ciasta filo następnie wyłóż kolejną warstwę ciasta i powtarzaj czynność jak poprzednio do uzyskania 8 warstw. Ostatniej warstwy z góry nie musisz smarować masłem. UWAGA ! Zawsze pamiętaj, aby baqalawę pokroić przed pieczeniem. Ostrym nożem przetnij poziomo 4-5 pasów następnie krój ciasto pod kątem 45 stopni, aby uzyskać kształt rombu. W każde ciastko wbij migdał. Piecz w piekarniku rozgrzanym do max 180 stopni (bez termoobiegu) prze około godzinę, aż ciasto z góry się zrumieni. W tym samym czasie połącz miód z sokiem z cytryny. Gotowe ciasto polej równomiernie z góry miodem. 





Smacznego! Saha ftourkoum! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...