Translate

sobota, 11 stycznia 2014

Klasyczna surówka tunezyjska




Ta zimna przystawka/surówka klasycznie podawana jest na tunezyjskich i algierskich stołach zwłaszcza w okresie letnim. Przygotowanie jej nie wymaga większych umiejętności ale dokładne pokrojenie wszystkich składników może wydać się czasochłonne. 

Warto jednak przed przygotowaniem posmakować ogórki (szczególnie gruntowe), gorycz może wpłynąć na całkowity smak potrawy. 




Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3-4 porcji):

  • 1 ogórek (szklarniowy lub 2-3 gruntowe)
  • 2 pomidory bez gniazd nasiennych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • sok z połowy limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 szczypta suszonej mięty
  • 2 jaja kur przyzagrodowych
  • 150 g tuńczyka w oleju (opcjonalnie)
  • kilka czarnych oliwek
  • pieprz i sól

 

Sposób przygotowania: 



Umyte i obrane warzywa i owoce pokrój w drobną kosteczkę o wymiarach 4x4 mm (cebulę o połowę mniejszą). Wszystkie składniki starannie wymieszaj w misce, dopraw solą, pieprzem, oliwą, sokiem z limonki i miętą. 
 
W tym samym czasie ugotuj jajka na twardo (10-12 minut gotowania), zalej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia następnie ostrożnie obierz. Jaja przekrój na ćwiartki. 
 
Gotową surówkę podziel na trzy lub cztery porcje, każdą osobno umieść w naczyniu. Dognieć łyżką następnie na miskę z góry nałóż talerz, na którym ma ona być podana i szybkim ruchem obróć na drugą stronę. Delikatnie zdejmij naczynie aby sałatka zachowała jego kształt. 
 
Każdą porcję osobno udekoruj ćwiartkami jaj, oliwkami i tuńczykiem (małe porcje o wielkości łyżeczki). Można dodatkowo przystroić świeżym listkiem mięty, oliwą.
 
 
 
   




Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 

1 komentarz:

  1. bardzo mi się podoba, robię podobną od dawna i nawet nie wiedziałam że ma takie korzenie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...