Translate

wtorek, 24 grudnia 2013

M'chewek - algierskie aromatyczne ciasteczka migdałowe




Jak już kiedyś obiecywałam, dziś tej obietnicy dotrzymuję - kontynuacja tematyki dekorowania ciasteczek.  


M'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. Są bardzo popularne w Algierii i jak kraj długi i szeroki wszędzie możemy je spotkać. Dostępnych jest jednak kilka możliwości dekoracji: 
  • w płatkach migdałów
  • w sezamie
  • w drobno pokrojonych orzechach (laskowych, włoskich, piniowych, pistacjowych, nerkowca)
 
Zapraszam!
 
 
Składniki jakich będziesz potrzebować:



  •     3 miarki mielonych migdałów
  •     2 miarki cukru pudru
  •     2-3 roztrzepanych białek jaj (ilość zależy od pozostałych składników)
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  •     roztrzepane żółtko z odrobiną wody do smarowania
  •     płatki migdałowe
  •     czereśnie kandyzowane



Sposób przygotowania:
 
 
Składniki sypkie połącz w misce, powoli dodawaj białka kontrolując gęstość, ponieważ w końcowym efekcie masa musi być zwarta i dość gęsta by móc lepić z niej kulki. 
 
Z Uzyskanej masy zrób wałek o średnicy około 3-4 cm. Podziel go na równe odcinki. Uformuj z nich kulki o średnicy około 3,5-4 cm.
 
Żółtko z odrobiną wody wylej na spodek, na drugi talerzyk wysyp migdały. Kolejno zamaczaj kulki z góry w jajku następnie obtaczaj w migdałach i wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 
 
Każdą kulkę spłaszcz na środku palcem i w miejscu tym umieść czereśnie zamoczoną w jajku.
 
Wstaw do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 10-13 minut, kontroluj aby się nie spiekły. 
 
Podawaj dopiero gdy zupełnie ostygną!
 
 

 
 
Ingrédients:
  • 3 mesures d'amandes moulues
  • 2 mesures de sucre glace
  • 2-3 oeufs
  • 1 C, à soupe de vanille 
  • 1 C, à cafe de levure chimique
  • amandes effilées/flocons
  • cerises confites
 
Préparation:
 
 
Dans un récipient, melanger les amandes, le sucre et la vanille.  Ajouter les oeufs jusqu'a obtenir une pate malleable. Former des petites boules de 3,5-4 cm de diametre.

Le plonger dans les blancs d'oeufs battus puis dans les amandes effilees. Ajouter 1/2 cerise confite sur chaque boule. Disposer sur un plateau. Mettre a cuire au four a temperature moyenne (170-180) 10-13 minutes.
 
 


Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

  1. Na początku przeczytałam "marchewek" :)
    Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...