Translate

środa, 17 lipca 2013

Dchich z bobem i kaszą bulgur




Dchich to specjalność Monastyru serwowana zwłaszcza w kresie zimowym (zimowym w rozumieniu tamtej części świata ;) ) ze względu na jej pożywność. Kluczowym jej składnikiem jest poławiana przez miejscowych rybaków ośmiornica, wieść donosi, iż najbardziej pożądanymi są małe ośmiorniczki delikatniejsze w smaku. 

Gęstość tej zupie nadaje rozdrobniona kasza bulgur (z pszenicy typu durum), ziarna ciecierzycy oraz bobu, aromat uzyskujemy dzięki ośmiorniczkom, ras elhanout i świeżej zieleninie.


 Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):
 
 
  • 250 g ośmiorniczek
  • 50-100 g ziaren bobu
  • 1 pokrojona w kosteczkę młoda cebula
  • 2 rozgniecione ząbki krajowego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ras el hanout (mieszanka przypraw)
  • 1/2 szkl. ziaren ciecierzycy (1/2 puszki gotowanej ciecierzycy)
  • 3/4 szkl. kaszy bulgur (ostatecznie można wykorzystać pęczak/jęczmienną)
  • garść poszatkowanej pietruszki
  • 4-5 gałązek naci selera
  • sól i pieprz



Sposób przygotowania: 
 
 
Ośmiorniczki szybko obsmaż na oliwie i odstaw. W tym samym naczyniu smaż na oliwie cebulę i czosnek do zeszklenia, dodaj koncentrat, ras el hanout, harissę i pieprz i seler. Zalej 2 litrami wody, dotuj pod przykryciem 5 minut. Dołóż ciecierzycę, bób, kaszę, gotuj na małym ogniu mieszając co jakiś czas przez około 20-30 minut. Wyjmij nać selera, dodaj poszatkowaną pietruszkę i zamieszaj. Podawaj w wersji na gorąco!
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
      



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...