Translate

piątek, 12 lipca 2013

Bissara z bobem




Bissara z bobem serwowana jest na tunezyjskich stołach jako druga gorąca przystawka. Tradycyjnie wywodzi się z kuchni prowincjonalnej, serwowana była jako szybkie i pożywne danie na terenach, gdzie kobiety podobnie jak mężczyźni pracowały na roli. Bób stanowi składnik wielu tunezyjskich potraw - chociaż zdecydowanie w wykorzystaniu tego składnika króluje w regionie Egipt - bogaty w aminokwasy i witaminy (B1, B2, PP, C i prowitamniny A, zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.) z powodzeniem może stanowić podstawę wielu pożywnych i zdrowych dań. 

Kiedy na straganach króluje bób warto urozmaicić naszą dietę w ten składnik!


Składniki jakich będziesz potrzebować (2-3 osób):



  • 500 g świeżego bobu
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 pokrojone pomidory bez skóry lub 3/4 puszki poszatkowanych pomidorów
  • 3 jaja kur wiejskich
  • 2 łyżki pasty ze słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • szczypta kuminu
  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:     


Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na złoto cebulę, po 5 minutach dodaj czosnek, wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i pastę z papryki. Włóż pokrojone pomidory, przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Do całości dodaj około 100 ml wody cały czas mieszając. Dołóż bób i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Jaja kur wiejskich powoli, pojedynczo rozbijaj do naczynia następnie wylewaj wolno na potrawę, zmniejsz temperaturę gotowania, przykryj wieczkiem, obserwując i delikatnie co jakiś czas potrząsając całym naczyniem gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji jajek (rzadkie lub twarde).






Smacznego! Saha ftourkoum!


    

3 komentarze:

  1. Dziękuję za pomysł na niedzielne śniadanie :)

    withlovetocook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała przyjemność po mojej stronie :)! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie :) Szkoda, że własnie zjadłam cały worke bobu :) Chyba kupię kolejny i jutro na śniadanko sobie też zjem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...