Translate

niedziela, 26 maja 2013

Borghol bil Allouche


 
 

"Borghol bi Allusz" jest daniem niezwykle popularnym i lubianym w całej Tunezji. W smaku i aromacie przypomina jagnięce tudzież drobiowe risotto z jedną różnicą w postaci kaszy borghol. Borghol mówiąc najprościej to gotowane i suszone ziarna twardej pszenicy, jako produkt lokalny łatwiej dostępne niż importowany ryż. Ze składnikiem tym możemy spotkać się także w innych daniach kuchni Maghrebu czy kuchniach lewantyńskich: zupach, sałatkach, daniach głównych. Gotowanie kaszy borghol podobne jest do gotowania ryżu, ziarna należy najpierw opłukać solidną dozą wody, gotować w proporcji 1:2. 

Dzisiejsza propozycja to danie z kurczakiem, tradycyjnie najczęściej wykorzystuje się mięso jagnięce z kością lub królicze. 

Zapraszam do gotowania, poczuj smak Tunezji na swoim stole!


Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):

  • 0,5 kg mięsa z kością
  • 6 łyżeczek mielonej kurkumy
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 7 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia dobrej jakości (najlepiej nieklarowanej)
  • 1,5 szkl. (ok. 300 g) opłukanej kaszy borghol
  • 1/2 szkl. zielonego mrożonego groszku
  • 4 małe młode ziemniaczki przepołowione
  • 2 małe marchewki pokrojone na 3 cm odcinki
  • kawałek kapusty podzielony na ćwiartki
  • pieprz i sól 


Sposób przygotowania:     


Mięso podziel na kawałki. W dużym rondlu smaż na dobrze rozgrzanej oliwie cebulę, czosnek, gdy ta się zeszkli dodaj przyprawy (poza solą i pieprzem). przesmaż krótki aż wydzieli się przyjemny aromat, dodaj kurczaka, obsmaż mieszając z każdej strony. Dodaj warzywa, koncentrat, wymieszaj, zalej około 1 litrem wody. Doprowadź do wrzenia, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 min. Wsyp kaszę, dopraw solą i pieprzem, gotuj około 30 min. na małym ogniu pod przykryciem sporadycznie mieszając. 10-15 min. przed końcem gotowania dodaj groszek. Udekoruj pietruszką, małymi papryczkami chili (opcjonalnie).   
 
 





Smacznego! Saha ftourkoum!
 





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...