Translate

sobota, 9 marca 2013

Kurczak w śmietance (dejej khaszda)





Gdy za oknami nadal nieubłaganie trwa przed przed wiosenna aura potrzeba świeżości, rozkwitu, ciepła staje się tym trudniejsza do okiełznania. Przypominam sobie smak i aromat świeżej zieleniny, nowalijek, powiew wiatru i tchnienie, którego nie można porównać, pomylić z żadnym innym tchnieniem TU i TERAZ. Dla mnie niezaprzeczalnym skarbem tej ziemi jest jej woń, ostrość powietrza, coś co bezpamiętnie przywodzi mnie do szczęścia, do dzieciństwa do nastoletniości do wszystkiego tego, co najdobitniej i najgłębiej odznaczyło się na mojej egzystencji... 

Kurczak w gęstej, tłustej śmietance to jedno z pyszniejszych dań, aromatyczne, kuszące i jednocześnie bardzo delikatne. Danie to przywodzi na myśl wiosnę, energię, lekkość. Wielu zakochanych jest w klasycznym kurczaku  pieczonym/opiekanym w całości, soczystym, lekko chrupiącym - ja także ;) ale upodobanie do jednego nie wzbrania przed wyborem. Mam już taką naturę, że gotuję całym sercem, myślą i ciałem na końcu, zawsze chcę aby było najlepsze, idealne, jedyne, niepowtarzalne (lub powtarzalne ale spod moich skrzydeł) i chociaż na-co-dzień, dla najbliższych to dla mnie priorytetem jest aby było nNAJ! 

W Algierii danie to przygotowuje się z jedyną w swoim rodzaju gęstą, tłustą śmietanką tą samą, która ląduje we wnętrzu khobz syrien - TAK! chyba mogłabym jeść to o każdym poranku...


Smażenie na klarowanym maśle/ghee to nie jest zwyczajne smażenie, to jest uwodzenie aromatem, przywodzenie na myśl pragnienia. Niechaj Twą zasadą będzie odrzucenie oleju roślinnego na rzecz masła klarowanego - pokochasz różnicę!



Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):

  • dwie piersi z kurczaka ze skórą w całości oraz dwa udka ze skórą bez kości 
  • 2 łyżeczkii drobno posiekanej natki kolendry
  • 2 łyżeczkii drobno posiekanej natki lubczyku
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz  
  • 2 duże cebule drobno posiekane
  • główka czosnku przekrojona w poprzek 
  • 400 ml śmietanki (36%)
  • woda
  • 2 łyżki masła klarowanego


Sposób przygotowania:





  
Wymieszaj składniki na marynatę (1 łyżeczka naci kolendry i 1 łyżeczka naci lubczyku, oliwę, kolendrę mieloną, sól i pieprz), starannie wysmaruj nią piersi kurczaka, udka i podudzia, odstaw do lodówki na minimum 3 godzi lub noc. W szerokim rondlu rozpuść masło, doprowadź do wysokiej temperatury i wówczas dopiero wyłóż mięso kurczaka skórą do dołu. Smaż na złoty kolor, przewróć na drugą stronę. Dodaj cebulę i czosnek, smaż aż cebula nabierze złotej barwy. Całość zalej 250 ml śmietanki, dodaj pół szklanki wody. Dotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 35-45 minut. mieszaj co jakiś czas. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i pozwól aby woda odparowała. Przed podaniem dodaj pozostałą część śmietanki, wymieszaj. 


Smacznego! Saha ftourkoum!



  

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...