Translate

poniedziałek, 19 listopada 2012

Tadżin dejej felfle





Tadżin dejej felfle zawiera w sobie to, co mężczyźni krajów Maghrebu lubią najbardziej: mięso, paprykę i ostrą papryczkę chili. Ta ostatnia jest niezwykle ważnym składnikiem diety sowicie dodawanym do niemal każdej potrawy począwszy od smażonych jajek, przystawek przez zupy na wędlinach i tadżinach kończąc. Nie ma chyba dania, którego ich zdaniem nie dałoby się wzbogacić harissą. W Tunezji panuje nawet tradycyjne przeświadczenie, że miłość małżonki do męża wyraża się w silnie wyostrzonym smaku potraw, która zanikając czyni dania bardziej mdłymi.   


Tajemnicą aromatycznych potraw, wzmacniania ich smaku jest uprzednie uprażenie sypkich przypraw na suchej patelni i dodawanie ich pod koniec gotowania, odwracając tę zasadę uzyskamy efekt złagodzenia aromatów. Warto przygotować taką mieszaninę tuż przed rozpoczęciem gotowania.


Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5 osób):


  • dwie piersi z kurczaka bez skóry i tłuszczu
  • 2 duże cebule starte na tarce o najmniejszych oczkach
  • 2 zielone papryki pokrojone w paski
  • 5 pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 2 duże rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (1/2 łyżeczki harissy)
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka curry
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy lub mielonego korzenia galagalu
  • pieprz i sól
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek naci pietruszki



Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę o wielkości 3-4 cm. Przypraw solą, pieprzem i gorczycą/galangalem, odstaw na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny (dzięki temu mięso nabierze pełniejszego smaku ale oczywiście nie jest to warunkiem koniecznym). Na patelni rozgrzej oliwę i smaż mieszając cebulę aż się zeszkli na wyda z siebie przyjemny aromat. Dodaj mięso i pomidory, garść groszku, duś na średnim ogniu przez około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dołóż czosnek, paprykę  i uprażone sypkie przyprawy – duś przez około 10 minut.  Na koniec dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Po wskazanym czasie wyłóż danie na jeden duży talerz, udekoruj pietruszką.

Danie to doskonale pasuje z szafranowym ryżem!


Smacznego! Saha ftourkoum!

 

 

1 komentarz:

  1. Poznaję kuchnię arabską, głównie bliskowschodnią i jest niesamowicie fascynująca. Fajnie znaleźć miejsce, które pomoże mi zgłębiać jej tajniki :D
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...