Translate

piątek, 16 listopada 2012

Falafel z zielonego grochu z sezamem





Powracają do historii falafel dziś proponuję wersję z zielonym grochem w roli głównej urozmaiconą ziarnem sezamu.


Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):


  •     400g suchego zielonego grochu odmoczonego przez noc i odcedzonego
  •     1 jajko
  •     2 ząbki czosnku
  •     1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  •     1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
  •     1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •     1,5 łyżeczki soli
  •     pieprz
  •     1/2 szkl. bułki tartej
  •     1/2 szkl. natki pietruszki
  •     1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •     3-4 łyżek ziaren sezamu



Sposób przygotowania:


Ziarna grochu odcedzone zmiel mikserem na jednolitą masę. Dodaj wyciśnięty czosnek, przyprawy, sodę, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą, sezam i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy. Uformuj dowolne kształty: kulki, spodki, wałki. Ja stosuję specjalną formę, która pozwala na uzyskanie stosunkowo jednolitych sztuk. 


Smaż na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.


Smacznego! Saha ftourkoum!

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...