Translate

środa, 22 czerwca 2011

Harira


Zabierając się do przygotowania hariry (حريرة) należy oswoić się z myślą, że nie ma jednej "właściwej" wersji tej zupy. Można powiedzieć, że istnieje tyle prawowitych wersji ile gospodyń ją przyżądzających. Podstawowymi i zarazem najczęściej używanymi składnikami hariry są: ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, kawałki baraniany, cielęciny lub kurczaka, pomidory, makaron, marchew, cebula oraz przyprawy takie jak kolendra, szafran, kmin rzymski, pietruszka, cynamon, słodka papryka.
Przepis, jaki zaproponuje jest sprawdzonym przepisem, którego geneza wywodzi się z północnego-zachodu Algierii.
Przygotowywany wielokrotnie, latami dopracowywany przez babcię, sprawdzony i potwierdzony przeze mnie.




Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):
  • ok. 2 litrów wody
  • 1 duża marchew
  • 1/2 cebuli
  • 1 korzeń pietruszki
  • 5 cm łodygi pora
  • 1/4 główki małego selera
  • garść suszonej ciecierzycy lub 1/2 puszeczki z zalewą
  • 250 g baraniny/cielęciny/piersi kurczaka (choć ta ostatnia będzie najmniej aromatyczna) halal
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 czubatych łyżek mąki pszennej
  • garść makaronu domowego jajecznego "nitka"
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczyptę imbiru suszonego
  • szczyptę mielonego cynamonu
  • łyżkę przyprawy do hariry (w krajach maghrebu można zakupić gotową mieszankę, która zawiera mielony kmin rzymski, kolendrę mieloną z ziarna)
  • nać pietruszki
  • nać kolendry
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Jeśli planujesz wykorzystać suszoną ciecierzycę nie zapomnij o namoczeniu jej w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej 1 noc przed planowanym użyciem. 
Zanim rozpoczniesz gotować wywar opal nad ogniem połówkę cebuli. Możesz wykorzystać w tym celu palnik kuchenki gazowej lub pozostawić w sposób kontrolowany cebulę na patelni z niewielkim dodatkiem oleju aż ta się przypali.

Wlej do garnka lub szybkowara wodę (wybierz taki, aby minimum 1/3 jego pojemności pozostała niezapełniona), dodaj obraną lecz w całości marchew, pietruszkę, seler, pomidor, przypaloną cebulę, por, ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kosteczkę baraninę oraz przyprawy (paprykę, imbir, cynamon, mieszankę do hariry). Duś w szybkowarze około 45 min. w garnku 1,5 godziny by mięso zmiękło. Po zaprzestaniu gotowania przełóż do miksera/blendera warzywa, pozostaw w garnku wyłącznie mięso i ciecierzycę. Zmiksuj na jednolitą całość warzywa dodając po trochu wywaru z garnka. Całość stopniowo wlej z powrotem do zupy. Oddzielnie zmiksuj mąkę na jednolitą, pozbawioną grudek masę najpierw z odrobiną zimnej wody (ok.1/2 szkl.) wykorzystując do tego blender lub mikser. Po uzyskaniu masy dodawaj do niej stopniowo wywar aż temperatura mącznej masy i wywaru wyrówna się. Mieszanka ta musi być na tyle rozcieńczona, aby była dość płynna, w takiej postaci dodawaj ją stopniowo do ugotowanego wywaru z przetartymi warzywami. Ponownie całość zagotuj cały czas mieszając. W osobnym garnku ugotuj makaron jajeczny zgodnie z przepisem. Gdy harira uzyska kremową konsystencję wyłącz palnik. Całość posyp łyżką drobno pokrojonej naci pietruszki i kolendry.


Smacznego! Saha ftourkoum!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...